Test

IJsmanagement


Untitled document

Hoe breng je warmte in een ijskoud team? Wat zorgt ervoor dat mensen gemotiveerd raken en zelf zorgen dat hun werk op de best mogelijke manier wordt gedaan? Bespiegelingen vanachter de sneeuwschuiver.

Untitled document

Februari. Op de Grote Gracht naast mijn huis is een zonnig en tijdloos tafereel te zien van bontgeklede mensen op de schaats en met sleeën. Alle leeftijden zijn er, sommigen spartelend en krabbelend, anderen met lange slagen vooruitschietend. Iedereen heeft plezier, er heerst een sfeer van saamhorigheid en verdraagzaamheid.

Er is een mooie, kilometerlange baan sneeuwvrij gemaakt voor de schaatsers en ik besef dat dat niet vanzelf gegaan is. Als ik mijn rondjes heb gedraaid, besluit ik ook een bijdrage te leveren aan het onderhoud van de baan. Ik haal een sneeuwschuiver en een bezem en begin sneeuw en gruis te ruimen. Als ik een stuk ben gevorderd, zie ik verderop een groepje jongens van een jaar of vijftien met mijn bezem in het rond slaan. Ze hebben geen schaatsen en zoeken kennelijk ander vertier op het ijs. Ik loop naar hen toe en vraag degene die mijn bezem in handen heeft: “Aha! Kom je helpen?” Hij lijkt wat verlegen met de situatie en veegt onhandig een paar keer over het ijs. Ik zeg: “Nu gebruik je hem als sneeuwschuiver, maar als je zó veegt, krijg je het ijs echt schoon.” Hij past zijn manier van vegen aan.

Het groepje lost op, maar de veger en een maat blijven op het ijs. Ik vraag aan de tweede jongen of hij ook zin heeft te helpen. “Moewa, we hebben toch niks te doen”. Ik vraag of ze niet liever willen schaatsen. De één zegt geen schaatsen te hebben en de ander heeft ze wel, maar kan het niet.
Wesley en Robert heten ze.
Ik haal extra materiaal en het sneeuwruimen gaat verder. Slungelig slepen de jongens hun gereedschappen over het ijs en al blijft er het nodige liggen, ik vertel hen dat ik blij ben met hun hulp en dat het werk met zijn drieën een stuk lichter is.

Het is druk op het ijs en vele tientallen passanten laten weten dat ze blij zijn met de gladde baan. Voortdurend horen we: “Mooi werk, jongens!” of: “Dankjewel!” of: "Dit schaatst echt veel fijner!". Een troep van twintig schoolkinderen begint spontaan te klappen als ze voorbijschaatsen.
We werken in stilte, tot ik Robert hoor zeggen: “Hé Wesley- heb jij ook het gevoel dat je eens een keer belangrijk bent?” “Ja”, zegt Wesley.
Ik ga met mijn rug naar de schaatsers staan en laat de jongens verder alle waardering in ontvangst nemen.
Van slepende sneeuwschuivers is inmiddels geen sprake meer; er wordt zorgvuldig gewerkt.
Ik word moe en kondig aan dat ik wil gaan stoppen. Even vallen Wesley en Robert stil. “Wij maken het even af”, klinkt het dan. Ze zullen de gereedschappen terugbrengen als ze klaar zijn.

Ik geniet. Het concept van Openhartig Managen, zoals Leiderschap in Beweging dat in praktijk brengt, werkt echt overal en altijd. De principes zijn simpel:
1.    iedereen wil graag een zinvolle bijdrage leveren aan het geheel.
2.    merken hoe jouw bijdrage wordt gewaardeerd, motiveert en stimuleert en brengt vreugde in het werk
3.    als aan 1. en 2. is voldaan, is sturing in de vorm van orders, loonsverhoging, disciplinaire maatregelen etcetera volstrekt overbodig. Eigen verantwoordelijkheid, prestatie  en kwaliteit van het werk nemen als vanzelf toe.

Meer weten over Openhartig Managen en de manier waarop dat de resultaten van uw organisatie kan verbeteren? Neem contact met ons op!